Aké kvety vysádzať na jar?

Či už je váš balkón na prízemí alebo na 10 poschodí, rastliny v kvetináčoch môžu váš balkón skrášliť a bude pôsobiť útulne a očarujúco! Kvetináče plné kvetov tiež prilákajú opeľovače, ako sú motýle a včely a balkónový záhon s vôňou dodá vášmu balkónu ďalšiu úroveň pôžitku. A neexistuje žiadne pravidlo, ktoré hovorí že nemôžete pestovať aj jedlá! Prečo nevyužiť svoj priestor pestovaním niekoľkých byliniek alebo zeleniny? 

Pred zakúpením rastlín však venujte pozornosť tomu, koľko slnečného žiarenia váš balkón prijíma v rôznych častiach dňa. Úplné slnko znamená šesť alebo viac hodín priameho slnečného žiarenia, zatiaľ čo čiastočné slnko je zhruba polovičné. Niektoré balkóny môžu byť tiež v úplnom tieni. Prečítajte si popis rastliny, aby ste vedeli, či sa rastline darí vo vašich svetelných podmienkach.

Ak je váš balkón chránený previsom, nezabudnite rastliny pravidelne zalievať. Uvedomte si, že kvetináče z pórovitých materiálov, ako je terakota alebo kokosové vlákno, rýchlo vysychajú, pretože sa z nich rýchlo odparuje voda. kvetináče vyrobené z menej priepustných materiálov, napríklad z plastu alebo kovu, vysychajú pomalšie. 

Teraz zvážte niekoľko z týchto krásnych balkónových rastlín, a skrášlite si svoj balkón. 

Portulaky 

Kvitnú takmer stále, avšak tieto žiarivé kvety sa otvárajú len za úplného svetla. Hnojenie je takmer nepotrebné a majú rady piesočnatý substrát.

Gazánie 

Veľmi pekne kvitnú, ich odkvitnuté kvety treba pravidelne odstraňovať, čím vytvoríte miesto pre nové kvety. V prípade, že je počasie nepriaznivé, kvety zostávajú uzavreté. Substrát je správna voľba pre obohatenie živín. Rastliny pravidelne a dostatočne zalievajte. Ich výhodou je, že gazánie sú odolné voči škodcom a chorobám.

Lobelky 

Tieto malé modré kvietky môžete vysádzať do črepníka s petúniami alebo muškátmi. Lobelky sú nenáročné ale potrebujú teplo, veľa vody a taktiež aj slnka. Je dobré ich raz do týždňa prihnojiť ideálne hnojivom s vyšším obsahom fosforu.

Petúnie 

Kľúčom ku bohato kvitnúcim petúniám je ich správny výber, a dostatočné zaštiepenie. V inom prípade vytvoria len jeden výhonok a do šírky sa už nerozrastajú. Nie sú náročné na hnojenie, avšak potrebujú raz mesačne ošetrujúci postrek.

Osteospermum 

Typickým znakom je bohaté rozvetvenie a taktiež previs. Kvety sa najčastejšie sadia do prevzdušneného substrátu, ktorý dokáže udržiavať vodu. Do kvetináča je dobré použiť drenážnu vrstvu a po zasadení kvetu je dobré výhonky viackrát zaštipnúť aby sa rozvetvili. V prípade horúceho počasia je potrebné kvety polievať denne.

Oleander 

Kvet ktorému sa najlepšie darí na južnej strane aby sa jeho puky rozkvitli. Treba dávať pozor na listy oleandra, pretože sú jedovaté.

Fuksie 

Tienisté miesta sú to, čo fuksie obľubujú, preto nebudú mať problém ani pokiaľ je váš balkón otočený na tienistú stranu avšak je potrebné zabezpečiť, aby boli chránené pred vetrom a dažďom. Pri zalievaní je potrebné brať do úvahy počasie. Pôda nesmie byť suchá ale ani premočená. Ak je počasie horúce, listy jej môžete zvlhčovať.

Hortenzie 

Sú taktiež kvety, ktorým sa darí v tieni. Jedná sa o nádherné kvety, ktoré treba dostatočne zalievať a hnojiť. Pravidelné odstraňovanie odkvitnutých a schnúcich  kvetov je nevyhnutné. Farba týchto kvetov závisí najmä od pôdy. V zásaditej pôde sa sfarbujú do ružova a červena, zatiaľ čo pri kyslej do modra.

Zvončeky 

Majú rady svetlé miesta ale nie priame slnečné lúče. Nemajú rady prievan a darí sa im v pôde s humusom a pieskom. Je potrebné kvety výdatne zalievať a hnojiť dvakrát do týždňa. Odstrihnutím odkvitnutých kvetov podporíte rast nových.

Ageráty 

Sú pomerne nízke a preto dobre vyzerajú medzi dominantnejšími kvetmi. Na balkón je dobré vyberať nízko rastúce odrody. Ageráty obľubujú vlhkú a priepustnú pôdu s priemernou zálievkou. Sú citlivé na premočenie pôdy. Je dobré odstraňovať odkvitnuté kvety, čím predĺžite obdobie kvitnutia.